Ny blogg och hemsida

Hallå och tjenixen! Nu kör jag en nystart för bloggandet. Då jag fick en hel del synpunkter på min förra blogg om att bilderna var för små har jag valt att köra på riktigt stort format denna gång. Som min vän Jana sa “Varför köra en fotoblogg om man inte kan kika ordentligt på bilderna!” Hur som helst så hoppas jag ni uppskattar detta nya grepp. Alla sidor är inte helt klara utan kommer att byggas på efter hand.

För närvarande har jag ett sommarvik som fotojournalist på SLA, Skaraborgs Allehanda. En relativt stor lokaltidning där man får plåta alltifrån pumpstationer som tar in avloppsvatten till stora konserter, alltifrån reportage om raggare till nyhetsbilder från brottsplatser. Kommer såklart att blogga en hel del om detta.

Vi inviger denna nya blogg med att publicera bilder som jag tidigare bara har visat på utställningen 2X Philippines som har hängt på tre platser i Stockholm under 2013.

Här nedan kan ni läsa mitt Photographer´s statement från utställningen.

Låt mig veta vad ni tycker om nya sidan och bilderna!

Simma lugnt! / Peter

Del I

2X Philippines.

Med betongplatta som spegel

Den solblekta bollen skickas från hand till hand, bollen dunsar mot marken och ljudet blandas ut av smattrande från flip-flop som slår mot betongen. Allt ackompanjerat av gälla skrik när någon lyckas göra en poäng. Jag befinner mig på en otroligt vacker och grön ö med såväl långsträcka risfält som böljande områden av palmträd. Det som dock till min egen förvåning har fångat mitt fotografiska intresse är en sprucken betongplatta med två korgar på vardera sida. Vad är det som har fångat min uppmärksamhet och får migatt fotografera denna plats flera dagar i sträck?

Gatubasketen är ett av de vanligaste inslagen i den filippinska vardagen. Inget märkvärdigt, inget häpnadsväckande, och vid första anblick, inget storslaget. Men det är just detta som gör att jag vill fotografera just här och just nu. Spelet och händelserna på och kring betongplanen speglar det Filippinska samhället och vardagen på ett sätt som verkligen tilltalar mig. Visst fascineras jag av spelet, färgerna och rörelserna men även av samspelet och människorna på den här platsen. Det är därför som jag återvänder med kameran. Inom och runt denna gjutna och spruckna betongplan på högst 75 kvadratmeter möter jag den filippinska kulturen. Allting tycks rymmas här. Hur människorna interagerar med varandra, hur man pratar och framförallt vad man pratar om. Här börjar jag på djupare plan få insikt i en nations kultur, folk och sätt att leva. På riktigt och på nära håll.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: